Navigácia

  • Prednášky o drogách

    Prednášky o drogách

    Mnohí ľudia pred témou droga a závislosť zatvárajú oči. Nie je to však správny postoj. Podobne ako pri chorobách dôležitá je prevencia. Preto v utorok 23. apríla už po druhýkrát navštívili našu školu páni z občianskeho združenia Bez drog. Pomocou pútavých prednášok informovali žiakov 6. – 9. ročníka o rizikách závislosti a užívania drog. Poukázali na zdravotné, psychické či sociálne dôsledky a dôrazne upozornili žiakov na to, že drogám hneď na začiatku musia povedať jednoznačné NIE.

  • Deň narcisov

    Deň narcisov

    Vo štvrtok 18. apríla sa uskutočnila naprieč Slovenskom verejná zbierka Deň narcisov, ktorú každoročne organizuje Liga proti rakovine. Do dobročinnej udalosti zameranej na pomoc onkologickým pacientom sa zapojila aj naša základná škola. Zbierka sa konala v škole i v obci prostredníctvom dobrovoľníkov, žiakov 9. ročníka. Ďakujeme všetkým, ktorí vyjadrili spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporili. Symbolickou odmenou bolo pripnutie žltého kvietka, narcisu. Dobrovoľníci vyzbierali spolu 571, 90 €.

    Fotogaléria TU

  • Plavecký výcvik žiakov 3. ročníka

    Plavecký výcvik žiakov 3. ročníka

    V krásnom prostredí hotela Sitno vo Vyhniach absolvovali naši tretiaci základný plavecký výcvik. Celý týždeň bol naplnený šantením vo vode, ale aj drinou. Zvládli niekoľko plaveckých štýlov, naučili sa štartový skok do vody či urobiť hríbik. Počas posledného dňa sa za odmenu vyšantili na tobogane. Boli veľmi snaživí a právom im patrí naša pochvala.

    Fotogaléria TU

  • Jarné čistenie obce a okolia

    Jarné čistenie obce a okolia

    Šiestaci a deviataci prispeli tiež k vyčisteniu a skrášleniu obce. Popri brehu rieky Hron a pozdĺž rýchlostnej cesty vyčistili 9. apríla prírodu od odpadkov. Vyzbierali niekoľko vriec odpadu. Pri zbieraní si upevnili poznatky z biológie poznávaním lúčnych rastlín. Deň bol krásny, slnečný. Veríme, že sa podarilo aj takouto aktivitou zvýšiť ich environmentálne povedomie.

    Fotogaléria TU 

  • Za rozprávkovým muzikálom do Nitry

    Za rozprávkovým muzikálom do Nitry

    Žiaci 2. stupňa navštívili v stredu 10. apríla Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Rozprávkový muzikál Povala priniesol vtipný príbeh o jednom vlámaní, o dvoch zaľúbencoch a štyroch duchoch hľadajúcich lepší svet.
    Spoznali povalu medzi nebom a zemou, kde je možné naozaj všetko. Nadčasový príbeh so skvelou hudbou zabavil malých aj veľkých divákov. Po umeleckom zážitku sa prešli žiaci ulicami mesta Nitra a občerstvili sa v nákupnom centre. Domov sa vrátili plní pozitívnych zážitkov.

    Fotogaléria TU

  • Zápis žiakov do 1. ročníka

    Zápis žiakov do 1. ročníka

    Vo štvrtok 4. apríla sa uskutočnil zápis žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025. Budúci prváci prišli so svojimi rodičmi plní očakávaní aj napätia. Úsmev z tvárí im nezmizol ani pri plnení úloh, ktoré zvládli bez najmenšieho zaváhania. Za odmenu dostali na pamiatku malé darčeky. Domov si odniesli aj sovičku, ktorú si sami zhotovili počas dňa otvorených dverí. Na zápis prišlo 21 detí, ktoré si ešte užijú niekoľko mesiacov v materskej škole. My sa na nich v septembri tešíme a želáme im v škôlke ešte veľa pekných zážitkov.

  • Gymnastický štvorboj žiakov a žiačok

    Gymnastický štvorboj žiakov a žiačok

    V Žiari nad Hronom sa uskutočnilo 4. apríla okresné kolo súťaže Gymnastický štvorboj žiakov a žiačok základných škôl. Našu školu reprezentovalo družstvo chlapcov: Charles Christian Lutty (2. roč.), Oliver Dobrovodský (3. roč.), Miroslav Bošanský, Michal Kubáš a Miroslav Kuchárik (4. roč.). Družstvo dievčat: Katarína Bošanská, Nina Trsťanová (2. roč.), Timea Oravcová, Eliška Línerová (3. roč.) a Ema Trsťanová (4. roč.). Obom družstvám sa podarilo získať 1. miesto a postupujú do krajského kola.

    Gratulujeme!

    Fotogaléria TU

  • Ako si uletieť do školy

    Ako si uletieť do školy

    Pod týmto názvom absolvovali 26. marca naši siedmaci zážitkové vyučovanie. Lektor z o.z. V.I.A.C predstavil žiakom hru ÚLET, ktorá spočíva v riešení úloh počas vyučovacích hodín. Aktivizáciou žiakov, podporou motivácie a kreatívnym spôsobom hra motivuje k väčšej usilovnosti a pozornosti na hodinách. Zábavné karty s úlohami podporujú a rozvíjajú hodnoty žiakov akými sú: spoľahlivosť, zodpovednosť, rozhodnosť, vynaliezavosť, samostatnosť aj tímovosť. Za úspešné riešenie úloh si môžu čas od času uplatniť zaujímavé odmeny. Aktivita je lákavá obsahom aj formou. V druhej časti riešili žiaci úlohy z alternatívnej histórie. Ich úlohou bolo udalosti z našej minulosti znovu prežiť tak ako sa skutočne udiali, poučiť sa z nich a nezmeniť pri tom chod dejín. Do motivačnej hry postupne zapojíme aj ďalšie ročníky. Na budúce však už lektormi budú naši siedmaci.

    Fotogaléria TU

  • Exkurzia v Talentcentre

    Exkurzia v Talentcentre

    Žiaci 7. a 8. ročníka si rozšírili obzory v oblasti profesijnej orientácie. Navštívili Talentcentrum v Nitre, kde sa dozvedeli o možnostiach štúdia na stredných školách a kariérových príležitostiach. Objavovali tu svoj talent a silné stránky osobnosti, získali informácie o ďalšom štúdiu a povolaniach. Navštívili aj Súkromnú SOŠ polytechnickú, ktorá je najmodernejšou strednou školou na Slovensku. V Regionálnom tréningovom centre mali možnosť vidieť CNC stroje, roboty, špičkové vybavenie a technológiu. Prácu s robotmi si mohli vyskúšať aj prakticky. Popri tom sa dozvedeli viac o spolupráci s veľkými firmami, duálnom vzdelávaní a o možnostiach štúdia. Veríme, že ďalší pohľad im uľahčí rozhodovanie v oblasti prijímacieho pokračovania.
     

    Fotogaléria TU

  • Svetový deň vody u tretiakov

    Svetový deň vody u tretiakov

    Svetový deň vody si pripomenuli aj žiaci v treťom ročníku . Rozprávali sa o tom, aká je voda na našej planéte dôležitá, ako ňou šetriť a ako ju chrániť. Urobili si veľa rôznych aktivít. Vypracovali pracovné listy a vyrobili si aj vlastné bublinkové more. Bol to veľmi zaujímavý deň.

    Fotogaléria TU

     

  • Svetový deň vody

    Svetový deň vody

    Záplava modrých tričiek, sukní a šiat predznamenala výnimočný Svetový deň vody. V rannej relácii  22. marca zaznela báseň v podaní Liy Abrahámovej (1. ročník) a jasný odkaz pre svet o tom, aká je voda vzácna predniesla Petronela  Sopková (9. ročník). Počas dňa sa žiaci občerstvili vo Vodnom bufete. Pripravili ho siedmaci. Práve tam sa žiaci od členov žiackej školskej rady dozvedeli o minerálnych prameňoch a ochutnali nielen z nich, ale aj z pramenitej vody, ktorú máme denne vo vodovodoch. Na výber bola aj prefiltrovaná voda, školský sodastream či školská citronáda. Žiaci zo všetkých tried sa zapojili aj do skupinovej fotografie v modrých outfitoch.  Dostatok vody inde vo svete nie je samozrejmosťou. Musíme si ju vážiť a naučiť sa starať sa o ňu.

    Fotogaléria TU

  • Čitateľský maratón

    Čitateľský maratón

    Vo štvrtok 21. marca sa žiaci prvého stupňa zapojili do celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si ...“ 2024. Cieľom aktivity bolo, aby v danom čase čítalo na jednom mieste čo najviac žiakov. V tomto školskom roku sa zapojili aj prváci a ukázali svoje čitateľské zručnosti. Za svoj výkon si zaslúžia veľkú pochvalu. Potom sa predviedli naši druháci až štvrtáci, ktorí čítali knihu od Gabriely Futovej- Hľadám si lepšiu mamu. Každý žiak čítal odsek a ostatní ho počúvali, a prežívali príbeh malej Zuzky, ktorá nebola spokojná so svojou mamou, a preto sa rozhodla, že si nájde novú. Väčšina žiakov čítala pekne, plynulo, a preto boli pochválení. Pevne verím, že si niektorí príbeh o malej Zuzke dočítajú sami.

    Fotogaléria TU

  • Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda

    Tohtoročné okresné (dekanátne) kolo Biblickej olympiády sa uskutočnilo 21. marca v ZŠsMŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení Sofia Slašťanová 5. ročník, Tobiáš Kravec 8. ročník a Viktória Minková 9. ročník. Po piatich kolách olympiády so ziskom 67,8% obsadili výborné 2. miesto. Mladým reprezentantom gratulujeme.

  • Jarné čistenie obce

    Jarné čistenie obce

    20. marca sa naši siedmaci a ôsmaci rozhodli priložiť ruku k dielu a vyčistiť okolie školy a obce. Ôsmaci začali čistiť strmý zráz pod cestou až k Tralalandu. Odpad, ktorý prevažne pochádzal od nezodpovedných šoférov naplnil 15 vriec. Siedmaci sa vybrali cestou na hornú Trnavú Horu a vyčistili okolie cesty a lesa až ku kaplnke. O občerstvenie, rukavice a odpadkové vrecia sa postaral starosta obce. Žiaci prehĺbili svoj vzťah k životnému prostrediu a strávili pekné chvíle v prírode.

    Fotogaléria TU

  • Deň otvorených dverí

    Deň otvorených dverí

    V utorok 19. marca našu školu navštívili predškoláci z materskej školy z Trnavej Hory a Hronskej Dúbravy. Po príchode ich privítali prváci a ukázali im, čo všetko sa za ten krásny čas v škole naučili. Zaspievali si a zatancovali. Neskôr sa spoločne nadesiatovali a  navštívili svojich kamarátov štvrtákov, ktorí im predviedli svoje vedomosti, a pomohli predškolákom pri zhotovovaní sovičiek. Po veľkej prestávke sa presunuli do telocvične s našimi druhákmi a spoločne sa zahrali a zasúťažili. Veríme, že sa im návšteva v škole páčila!

    Fotogaléria TU

  • Zdravá výživa u tretiakov

    Zdravá výživa u tretiakov

    Na hodine prírodovedy sa premenila tretiacka trieda na centrum zdravej výživy. Najprv sa žiaci s pani učiteľkou rozprávali o potravinách, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Následne vytvorili pojmovú mapu s potravinovou pyramídou. Popri tom sa učili, z akých potravín by sa mal skladať zdravý jedálniček. Deťúrence pracovali ako včeličky. S radosťou pripravovali pre svojich spolužiakov aj výborné zdravé dobroty. Bola radosť na ne pozerať a chutnať ich umelecké výtvory. Deň bol zábavný a poučný.

    Fotopgaléria TU

  • Muzikál Oliver!

    Muzikál Oliver!

    Olivera Twista od Charlesa Dickensa poznajú mnohí žiaci našej školy z hodín literatúry či angličtiny. 7. marca sa s ním stretli aj v divadle Nová scéna v Bratislave. Mikiny a tenisky vymenili za šaty a košele a zúčastnili sa na verejnej generálke muzikálu Oliver!, ktorý bol vytvorený práve na motívy Dickensovho románu. Zaujali ich nielen detské herecké výkony či herci, ktorých poznali zo seriálov, ale aj samotný príbeh Olivera Twista. Literárnu exkurziu zavŕšili v jednom z bratislavských obchodných centier, kde sa najedli a kúpili maličkosti pre potešenie. Návšteva divadla bola pre mnohých mimoriadnym zážitkom a únikom z reality bežných dní a povinností.

    Fotogaléria TU

  • Besiedky s autorkou knihy Hugo a Grétka

    Besiedky s autorkou knihy Hugo a Grétka

    Žiaci 1. stupňa privítali mesiac marec, ktorý má prívlastok Mesiac knihy, s otvorenou náručou. Hneď v prvý deň prišla do školy pani Katarína Segetová, autorka megaknihy Hugo a Grétka. Vo všetkých štyroch triedach sa každý žiak stal hrdinom rozprávkového príbehu o našej obci, do ktorého bol aj aktívne zapojený. Na záver všetci dostali knihu s nálepkami, kde sú opísané zaujímavosti o Žiari nad Hronom a jeho okolí. Veríme, že pre mnohých to bude dobrá motivácia na ich spoznávanie a objavovanie. Besiedka bola nielen poučná, ale aj neuveriteľne zábavná. 

    Fotogaléria TU

  • Zápis do prvého ročníka na školský rok 2024/2025

    Vážení rodičia budúcich prvákov,

    oznamujeme Vám, že zápis predškolákov do prvého ročníka sa uskutoční

               4. apríla 2024 od 8,00 hod. do 16,00 hod. v priestoroch školy.

     

    Elektronická prihláška TU

    Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý nemá možnosť vyplniť a zaslať elektronickú prihlášku, môže prevziať prihlášku v papierovej podobe v škole denne do 14.00 hod.

     

    Na zápis je potrebné doniesť:

    • Rodný list dieťaťa
    • Občianske preukazy zákonných zástupcov

     

    Bližšie informácie Vám poskytneme na tel. č. 0911 222 064.

    Viac informácií o zápise sa dozviete TU

  • Tvorenie tretiakov

    Tvorenie tretiakov

    Na hodine prírodovedy preberali žiaci 3. ročníka učivo o tráviacej sústave. Najprv si prezreli zaujímavú prezentáciu, potom príbeh Bol raz jeden život. Následne vypracovali  pracovné listy, ktoré boli zamerané na preberané učivo. Na záver sa pustili s chuťou do tvorenia. Každý si vyrobil svoje tričko, na ktorom bola znázornená tráviaca sústava. V triede to vyzeralo ako vo veľkom úli. Vládla tam úžasná tvorivá atmosféra a radosť z vykonanej práce. Deti si navzájom pomáhali a tešili sa zo svojich krásnych  výtvorov a popri tom si preberané učivo ľahšie zapamätali.

    Fotogaléria TU

strana: