Navigácia

  • Čitateľský maratón

    Čitateľský maratón

    Vo štvrtok 21. marca sa žiaci prvého stupňa zapojili do celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si ...“ 2024. Cieľom aktivity bolo, aby v danom čase čítalo na jednom mieste čo najviac žiakov. V tomto školskom roku sa zapojili aj prváci a ukázali svoje čitateľské zručnosti. Za svoj výkon si zaslúžia veľkú pochvalu. Potom sa predviedli naši druháci až štvrtáci, ktorí čítali knihu od Gabriely Futovej- Hľadám si lepšiu mamu. Každý žiak čítal odsek a ostatní ho počúvali, a prežívali príbeh malej Zuzky, ktorá nebola spokojná so svojou mamou, a preto sa rozhodla, že si nájde novú. Väčšina žiakov čítala pekne, plynulo, a preto boli pochválení. Pevne verím, že si niektorí príbeh o malej Zuzke dočítajú sami.

    Fotogaléria TU

  • Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda

    Tohtoročné okresné (dekanátne) kolo Biblickej olympiády sa uskutočnilo 21. marca v ZŠsMŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení Sofia Slašťanová 5. ročník, Tobiáš Kravec 8. ročník a Viktória Minková 9. ročník. Po piatich kolách olympiády so ziskom 67,8% obsadili výborné 2. miesto. Mladým reprezentantom gratulujeme.

  • Jarné čistenie obce

    Jarné čistenie obce

    20. marca sa naši siedmaci a ôsmaci rozhodli priložiť ruku k dielu a vyčistiť okolie školy a obce. Ôsmaci začali čistiť strmý zráz pod cestou až k Tralalandu. Odpad, ktorý prevažne pochádzal od nezodpovedných šoférov naplnil 15 vriec. Siedmaci sa vybrali cestou na hornú Trnavú Horu a vyčistili okolie cesty a lesa až ku kaplnke. O občerstvenie, rukavice a odpadkové vrecia sa postaral starosta obce. Žiaci prehĺbili svoj vzťah k životnému prostrediu a strávili pekné chvíle v prírode.

    Fotogaléria TU

  • Deň otvorených dverí

    Deň otvorených dverí

    V utorok 19. marca našu školu navštívili predškoláci z materskej školy z Trnavej Hory a Hronskej Dúbravy. Po príchode ich privítali prváci a ukázali im, čo všetko sa za ten krásny čas v škole naučili. Zaspievali si a zatancovali. Neskôr sa spoločne nadesiatovali a  navštívili svojich kamarátov štvrtákov, ktorí im predviedli svoje vedomosti, a pomohli predškolákom pri zhotovovaní sovičiek. Po veľkej prestávke sa presunuli do telocvične s našimi druhákmi a spoločne sa zahrali a zasúťažili. Veríme, že sa im návšteva v škole páčila!

    Fotogaléria TU

  • Zdravá výživa u tretiakov

    Zdravá výživa u tretiakov

    Na hodine prírodovedy sa premenila tretiacka trieda na centrum zdravej výživy. Najprv sa žiaci s pani učiteľkou rozprávali o potravinách, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Následne vytvorili pojmovú mapu s potravinovou pyramídou. Popri tom sa učili, z akých potravín by sa mal skladať zdravý jedálniček. Deťúrence pracovali ako včeličky. S radosťou pripravovali pre svojich spolužiakov aj výborné zdravé dobroty. Bola radosť na ne pozerať a chutnať ich umelecké výtvory. Deň bol zábavný a poučný.

    Fotopgaléria TU

  • Muzikál Oliver!

    Muzikál Oliver!

    Olivera Twista od Charlesa Dickensa poznajú mnohí žiaci našej školy z hodín literatúry či angličtiny. 7. marca sa s ním stretli aj v divadle Nová scéna v Bratislave. Mikiny a tenisky vymenili za šaty a košele a zúčastnili sa na verejnej generálke muzikálu Oliver!, ktorý bol vytvorený práve na motívy Dickensovho románu. Zaujali ich nielen detské herecké výkony či herci, ktorých poznali zo seriálov, ale aj samotný príbeh Olivera Twista. Literárnu exkurziu zavŕšili v jednom z bratislavských obchodných centier, kde sa najedli a kúpili maličkosti pre potešenie. Návšteva divadla bola pre mnohých mimoriadnym zážitkom a únikom z reality bežných dní a povinností.

    Fotogaléria TU

  • Besiedky s autorkou knihy Hugo a Grétka

    Besiedky s autorkou knihy Hugo a Grétka

    Žiaci 1. stupňa privítali mesiac marec, ktorý má prívlastok Mesiac knihy, s otvorenou náručou. Hneď v prvý deň prišla do školy pani Katarína Segetová, autorka megaknihy Hugo a Grétka. Vo všetkých štyroch triedach sa každý žiak stal hrdinom rozprávkového príbehu o našej obci, do ktorého bol aj aktívne zapojený. Na záver všetci dostali knihu s nálepkami, kde sú opísané zaujímavosti o Žiari nad Hronom a jeho okolí. Veríme, že pre mnohých to bude dobrá motivácia na ich spoznávanie a objavovanie. Besiedka bola nielen poučná, ale aj neuveriteľne zábavná. 

    Fotogaléria TU

  • Zápis do prvého ročníka na školský rok 2024/2025

    Vážení rodičia budúcich prvákov,

    oznamujeme Vám, že zápis predškolákov do prvého ročníka sa uskutoční

               4. apríla 2024 od 8,00 hod. do 16,00 hod. v priestoroch školy.

     

    Elektronická prihláška TU

    Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý nemá možnosť vyplniť a zaslať elektronickú prihlášku, môže prevziať prihlášku v papierovej podobe v škole denne do 14.00 hod.

     

    Na zápis je potrebné doniesť:

    • Rodný list dieťaťa
    • Občianske preukazy zákonných zástupcov

     

    Bližšie informácie Vám poskytneme na tel. č. 0911 222 064.

    Viac informácií o zápise sa dozviete TU

  • Tvorenie tretiakov

    Tvorenie tretiakov

    Na hodine prírodovedy preberali žiaci 3. ročníka učivo o tráviacej sústave. Najprv si prezreli zaujímavú prezentáciu, potom príbeh Bol raz jeden život. Následne vypracovali  pracovné listy, ktoré boli zamerané na preberané učivo. Na záver sa pustili s chuťou do tvorenia. Každý si vyrobil svoje tričko, na ktorom bola znázornená tráviaca sústava. V triede to vyzeralo ako vo veľkom úli. Vládla tam úžasná tvorivá atmosféra a radosť z vykonanej práce. Deti si navzájom pomáhali a tešili sa zo svojich krásnych  výtvorov a popri tom si preberané učivo ľahšie zapamätali.

    Fotogaléria TU

  • Bubnovačka

    Bubnovačka

    V piatok 16. februára bola v škole poriadna ,,bubnovačka“! Zážitkovým workshopom žiakov sprevádzal Lukáš z eLKá perkusie, ktorý sa venuje hre na rytmické nástroje už veľa rokov. Najprv im perkusie predstavil, potom si ich mohli všetci vyskúšať. Postupne sa naučili základné údery a vytvorili rytmus, ktorý spoločne aj s obmenami zahrali. Pri tejto zážitkovej aktivite sa žiaci mnoho dozvedeli, naučili, zdokonalili prácu hemisfér, koordináciu a kooperáciu rúk. Zo spoločného spevu a bubnovania na perkusie si odniesli všetci pozitívny  zážitok.

    Fotogaléria TU

  • Fašiangový karneval na 2. stupni

    Fašiangový karneval na 2. stupni

    Zábava v maskách nepozná vekové hranice. Žiacka školská rada pripravila pre svojich spolužiakov historicky 1. ročník Fašiangov – karnevalovej zábavy pre žiakov 2. stupňa. Tanečným parketom sa preháňali hrdinovia tínedžerských filmov a seriálov. Telocvičňa sa otriasala pod dupotom írskych tancov a pod zvukmi indických fanfár. Nechýbali piesne na želanie, otvorený bufet plný pochutín a tombola. Súťažilo sa aj o najkrajšiu, najvtipnejšiu, najoriginálnejšiu, najstrašidelnejšiu a najprepracovanejšiu masku. Hudobno-tanečná a zamaskovaná akcia sa predĺžila až do skorých večerných hodín. Tešíme sa na 2. ročník a na ďalšie aktivity, ktoré dokážu pripraviť naši žiaci.

    Fotogaléria TU

  • Fašiangový karneval na 1. stupni

    Fašiangový karneval na 1. stupni

    V utorok 13. februára sa v krásne vyzdobenej telocvični uskutočnil karneval. Žiaci 1. stupňa sa opäť premenili na rozprávkové a filmové  postavy, ale boli medzi nimi aj vojaci a policajti. Pre žiakov bol pripravený bohatý program, plný tanca, rôznych súťaží a zábavy. Pani kuchárky pripravili už tradične chutné šišky, na ktorých si všetci veľmi pochutili. Na záver dostali všetci žiaci malú odmenu.

    Fotogaléria TU

  • Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda

    Vytrvať vo viere. Tak znie téma 22. ročníka Biblickej olympiády, do ktorého sme sa zapojili so žiakmi náboženskej výchovy. Z triednych kôl postúpilo až dvadsať adeptov, ktorí si 14. februára zmerali sily v interaktívnom školskom kole, z ktorého vzišlo trojčlenné družstvo.  Na dekanátnom kole, ktoré sa uskutoční 21. marca v Žiari nad Hronom, nás  tak bude reprezentovať  Tobiáš Kravec (8. roč.), Viktória Minková (9. roč..) a Sofia Slašťanová (5. roč.).  Gratulujeme a veríme, že naši reprezentanti skutočne vytrvajú a budú úspešní!

  • Naša škola na ,, REPRE“

    Naša škola na ,, REPRE“

    Hokejový tím Indiáni zo Žiaru nad Hronom 15. februára nastúpil na domácom ľade proti slovenským reprezentantom do 18 rokov a naši žiaci boli pri tom. Špeciálne stretnutie určené pre žiakov škôl zo Žiaru nad Hronom a okolia sa konalo za naplnených tribún. Naši žiaci si na štadión priniesli aj vlastnoručne vyrobené transparenty, vlajky, pútače, bubny a rapkáče. Počas zápasu usporiadatelia pripravili aj súťaž o pozvánky na ďalšie hokejové podujatia za najlepšie transparenty a najintenzívnejšie povzbudzovanie. Zapojili sme sa celým srdcom. Žiarski Indiáni zdolali tím Slovensko 18 po predĺžení 3:2 a Slovalco aréna oslavovala. Dúfame, že sa ešte na hokejových podujatiach uvidíme.

    Fotogaléria TU

  • Lyžiarsky výcvik

    Lyžiarsky výcvik

         Prvý februárový týždeň sa zúčastnilo 15 siedmakov a deviatakov lyžiarskeho výcviku na Orave. Ubytovaní boli v najsevernejšej obci Slovenska, Oravskej Polhore, v oblasti Slaná Voda. Posledný sneh využívali v lyžiarskom stredisku SKI Krušetnica, kde sa presúvali denne skibusom. Na upravenom svahu žiaci predvádzali svoje lyžiarske schopnosti. Polovica z detí stála na lyžiach prvýkrát, preto začali s výučbou od základov. Pokročilejší si všetko zopakovali a v lyžovaní sa zdokonaľovali. Druhý deň už mnohí urobili pokroky, a tak sa vyviezli na vrch kopca sedačkovou lanovkou. Predpoveď počasia na štvrtok nebola priaznivá, preto využili čas v stredu a intenzívne lyžovali celý deň. Štvrtok bol venovaný vychádzke do Hviezdoslavovej hájovne a kúpaniu vo wellness Meander v Oraviciach. Večer absolvovali prednášky o metodike lyžovania, zapojili sa do spoločenských hier a lyžiarsky výcvik vyhodnotili. Na pamiatku im ostali diplomy, drobné darčeky a sladkosti. Za pár dní urobili žiaci veľké pokroky. Nelyžiari sa naučili lyžovať a lyžiari sa zdokonalili, za čo si zaslúžia všetci veľkú pochvalu.

    Fotogaléria TU

  • Interaktívny program Alf

    Interaktívny program Alf

    Naši žiaci majú od februára možnosť vzdelávať sa v programe Alf. S využitím príspevku Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR môžu o čosi aktívnejšie, atraktívnejšie a interaktívnejšie testovať nadobudnuté vedomosti online testovaním cez portál domaceulohy.sk. Vo všetkých vyučovacích predmetoch a ročníkoch postupne preskúmajú dvanásť typov úloh. Ľahko a rýchlo pridelené testy ukážu učiteľom okamžitú spätnú väzbu o ich riešení a o úrovni zvládnutého učiva. Presmerovanie na program Alf nájdete aj v navigácii na školskej webovej stránke.

  • Podpor svoj odbor

    Podpor svoj odbor

    Žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka sa zúčastnili súťažno-vzdelávacej aktivity Podpor svoj odbor. Stredné školy si v rámci nej pripravili promo videá, v ktorých postupne odprezentovali odbory s poľnohospodárskym, potravinárskym, lesníckym a veterinárskym zameraním. V poradí už 4. ročník aktivity ponúkol našim žiakom lepší rozhľad pri voľbe tej správnej strednej školy. Pri ochutnávke súťažných videí vypĺňali aj súťažné dotazníky, hodnotili kvalitu a pútavosť videí a hovorili v kolektíve aj o svojich ďalších študijných plánoch.

  • Kožené náramky a drôtené ozdoby v ŠKD

    Kožené náramky a drôtené ozdoby v ŠKD

    V utorok 23. januára do našej školy zavítali zamestnanci z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom. Pripravili si pre žiakov z ŠKD zaujímavý tvorivý program. Deti mali na výber, či si vyrobia náramok z kože alebo drôtenú ozdobu v podobe srdiečka. Zdobenie koženého náramku prebiehalo tak, že každý si podľa svojich predstáv vybral raznicu, buchol po nej kladivom a vzor sa odtlačil do kože. K drôtenému srdiečku pripevnili ďalší drôt, na ktorý navliekali koráliky. Deťom sa aktivita páčila a ukázali svoju šikovnosť.

    Fotogaléria TU

  • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

    Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

    Vyjadriť myšlienky formou poézie nedokáže hocikto. Básnik musí vedieť pracovať so slovami a uložiť ich tak, aby ulahodili čitateľovi. Básnickým majstrom slovenskej poézie bol nepochybne Pavol Országh Hviezdoslav. Na jeho počesť sa každoročne koná súťaž v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Žiaci 2. stupňa v priebehu januára absolvovali triedne kolá a vo štvrtok 25. januára sa tí najlepší stretli na školskom kole. Prevládali ukážky z poézie Milana Rúfusa, Miroslava Válka či Tomáša Janovica.  V I. kategórii (5. – 6. ročník) získala prvé miesto piatačka Sofia Slašťanová. Spomedzi žiakov 7., 8. a 9. ročníka najviac zaujala deviatačka Monika Gerö. Srdečne im blahoželáme! Všetci recitátori si odniesli nielen malé vecné odmeny a diplomy, ale aj novú skúsenosť. Veď postaviť sa pred spolužiakov a prednášať báseň nie je vôbec jednoduché.    

    Fotogaléria TU

  • Oslava Vianoc

    Oslava Vianoc

    Počas posledného dňa pred Vianocami sa žiaci našej školy už neučia. Chodba a vestibul sa zmenia na divadlo. Každá trieda si pripraví krátky program, ktorým poteší ostatných. V tomto školskom roku sa striedali tance s piesňami a básňami. Starší žiaci si nacvičili scénky, porozprávali vtipy. Dokonca vytvorili škole na mieru ušitý televízny program: správy a súťaž Trnavá Hora má talent. Po skončení slávnostného programu ešte žiaci krátko pobudli vo svojich triedach a potom sa rozišli domov na prázdniny.

    Fotogaléria TU

strana: